Skip to main content
  • Kandil kutlamalari

Kandil Kutlamalari Dinimizde kandil kutlaması var mı?

Kandil Kutlamalari Dinimizde kandil kutlaması var mı?

Kandil geceleri, İslam'ın ilk zamanlarında var olan bir âdet olmayıp hicri 3. asırdan itibaren kutlanmaya başlanmıştır. Anadolu'da Osmanlı Devleti Padişahı II. Selim'den itibaren bu kutlama gün ve geceler, minarelerde kandil yakılmasıyla birlikte kandil adını almıştır.

Kandil kaç tane var?

İslam dünyasında fazileti ve önemi büyük olan kandil günlerinin tarihleri Müslüman vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Dinimizde Mevlid kandili, Regaip Kandili, Miraç Kandili, Berat Kandili ve Kadir Gecesi olmak üzere beş tane kandil vardır.

İbadetle Aydınlanan Mübarek Geceler

Kandil: İbadetle Aydınlanan Mübarek Geceler

İslam dini için, Müslümanlık tarihçesinde meydana gelmiş kimi olayların tarihleri büyük önem arz eder. Hz. Muhammed’in doğuşu, Allah katına göğe yükselişi, kutsal kitap Kuran’ı Kerim’in indirilişi gibi mühim gelişmelerin İslam dinine inanan kişiler için anılması değerli kılınmıştır. Müslümanlık inancında güzide bir yere sahip olan kandil geceleri, o gün meydana gelen olaya ithafen özel ibadetlerle geçirildiği için pek çok kişinin aklında kandil ne zaman veya kandil günleri hangi günler sorularını oluşturur.

Kandil günleri hakkında bilgi sahibi olmak, kandil gecelerinin her birinin özel anlamını ve önemini idrak etmek isteyenler için kandil ne demek ana başlığı altında faydalı bilgiler içeren bir yazı hazırladık. Yazımızın devamında kandil terimi üzerine tanımlar, kandil tarihleri, kandillerin önemi hakkında dini kaynaklardan düzenlenmiş bilgileri inceleyebilirsiniz. İyi okumalar dileriz…

Kandil Ne Demek?

Kandil nedir? Kandil, Türkçe’de “ışıklandırılmış fener” anlamına gelen bir kelimedir. Madde ve eşya olarak kandil, içinde sıvı bir yağ ve fitil bulunan kaptan oluşmuş aydınlatma aracı anlamı taşır. Kandilin dini anlamı ise Müslümanlar tarafından mübarek ve kutsal sayılan, ibadet edilen özel gecelerdir.

Kandil geceleri manevi olarak belirli bir tema taşıdığı için, İslam dinine inanan kişiler bu geceleri ibadetle geçirmeyi doğru bulurlar. Kandil bir sembolik olarak geceyi aydınlattığı için bu özel tarihlerde cami minarelerine asılmış ve Osmanlı Dönemi 16. yüzyılından itibaren bu gecelere “kandil” adı verilmiştir.

Kandil kelimesinin kökeni incelendiğinde, Arapça kandil (قنديل) sözcüğünden Türkçe’ye geçmiştir. II. Selim döneminden itibaren de İslam dinî için mübarek ve özel olan gecelerde, minarelerde kandiller yakılmıştır. O dönemlerde insanlar, mübarek ve dini gecelerin geldiğini camilerdeki yanan kandillerden anlarmış.

Özetle, İslam dininde mübarek gün ve geceler kandil ismi ile özdeşleşmiştir. İslam dininde, Kadir Gecesi ile beraber 4 ayrı kandil kutlanmaktadır.

Kanuni Sultan Süleyman’ın oğlu 11. Osmanlı Padişahı II. Selim döneminden itibaren (1566-1574) bu mübarek günlerde, camilerde kandil yakıldığı için günümüzde de dini anlamı olan gecelere kandil adı verilmektedir. Kandiller, Müslümanlar için özel ve ibadetlerin yoğun yaşandığı günlerdir. Her bir kandil gecesi, son peygamber Hz. Muhammed (sav) döneminde yaşanan çok mühim olayları, gelişmeleri hatırlatır.

Kandiller Ne Zaman Kutlanmaya Başlandı?

Kandil kutlamalarının Hz. Muhammed döneminde değil; tasavvufi çevreler tarafından Hicret (göç) sonrası 3. yüzyıldan itibaren idrak edilmeye başlandığı kaynaklarda belirtilmektedir. “Kandil” adlandırması ise Osmanlı’nın 2. Selim (16. yy) döneminde başlamıştır.

​​​​Facebook Sayfasmiz takip edin
​​Kaderimsin instegram
TikTok sayfamizdan bizi takip edin
​​Sayfamizi twitter Takip edebilirsiniz​​

Yukari Cik