Skip to main content
  • Milli Bayramlar

Milli bayramlar hangi duygularla kutlanır?

Milli bayramlar hangi duygularla kutlanır? Milli ve dini bayramlarımız milletçe kutladığımız çok önemli değerlerimizdir. Bu değerler bizi ayakta tutar ve geçmişi unutmamızı engeller. Bayramlar ayrıca birlik ve beraberliğimizi güçlendirmek için kutlanır. Aynı zamanda saygı, sevgi, dayanışma ve hoşgörü içerisinde kutlama gerçekleştirilir.

Milli Bayramlar

Şehir ve kasabalarda bir şenlik havası içinde kutlanan bu bayramların (30 Ağustos Zafer Bayramı, Cumhuriyet Bayramı, Kurtuluş Bayramları gibi) özelliği; askeri geçitler, fener alayları v.b. "resmi" gösterilere seğmenler, zeybeklerin ve diğer halk oyunları ekiplerinin özel kıyafetleriyle katılmalarıdır. Ama bu bayramlar nedeniyle resmi gösteriler bittikten sonra, kimi yerlerde gece geç vakitlere kadar işçilerin, esnafın kendi aralarında hükûmet ya da belediye meydanında düzenledikleri eğlenceler bu şenliklere farklı bir anlam katmaktadır.

Bu eğlencelere davul, zurna takımları da katılır. Anadolu kasabalarında her yerin kendi oyunları oynanmasına karşılık, İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerde bu toplantılara farklı gruplar gösterileriyle katıldıklarından, eğlenceler bir tür "halk dansları festivali" görünümündedir. Resmi bayramlarda birçok yerlerde resmi törenlerden sonra bayram yeri olarak nitelendirilen çayırlarda güreşler, koşular ve başka çeşit yarışmalar düzenlenir.

Geçmiş yıllarda siyasi partiler resmi bayramlarda davullu zurnalı eğlenceler düzenleyerek bir yandan bayramların daha canlı geçmelerini sağlamış bir yandan da diğer partilerle bir yarışma ortamına girmişlerdir. Böylece bayram gelenekleri de değişimden payını almışlardır.

  • 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
  • 30 Ağustos Zafer Bayramı
  • 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı
  • 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

İsimleri ve Tarihleri İle Milli Bayramlar

İsimleri ve Tarihleri İle Milli Bayramlar

1) Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
Her yıl 23 Nisan'da kutlanan bir milli bayramımızdır. Yılın kutlanan ilk milli bayramı olma özelliği taşımaktadır. 23 Nisan hem Türkiye Cumhuriyeti'nin hem de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin milli bayramları arasında yer almaktadır. Bu milli bayramın önemi ise Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılması ve Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün bugünü çocuklara armağan etmesidir. İlk kez saltanatın kaldırılması ile birlikte 1922 yılında kutlanmaya başlanmıştır.

2) Atatürk'ü Anma ve Gençlik Spor Bayramı
Resmi bayramlarımızdan bir tanesidir. Her yılın 19 Mayıs’ında kutlanır. Atatürk'ün Samsun'a Bandırma Vapuru ile çıkmasını atfeden bir gündür. Bu bayram Kurtuluş Savaşı'nın da başlangıcı olarak kabul edilmektedir. Aynı zamanda 19 Mayıs bayramı Türk gençliğine armağan edilmiş bir bayramdır.

3) Zafer Bayramı
Yunanlıların İzmir'den sürülmesi ve düşman işgalinden kurtarılmasını anılan bir bayramdır. 30 Ağustos'ta kutlanmaktadır. Büyük Taarruz'un zafere ulaşması ve Türk yurdunun düşmandan arındırılmasına atfedilen bir gündür. Her yıl devlet kurumlarınca kutlanan bir gündür. Hem Türkiye'nin hem de Kuzey Kıbrıs'ın milli bayramıdır.

4) Cumhuriyet Bayramı
Cumhuriyet'in ilan edilmesine özel oluşturulmuş bir milli bayramdır. Cumhuriyet bayramı Türkiye'de 29 Ekim'de kutlanmaktadır. Cumhuriyet bayramı resmi tatil içeren bir bayramdır. Aynı zamanda Türkiye dışında Kuzey Kıbrıs'ta da yine milli bayram olarak kutlanmaktadır.

5) Demokrasi ve Milli Birlik Günü
15 Temmuz 2016 gününde darbe girişiminden sonra halkın direnişi sonucu elde edilen zafere atfedilen bir gündür. Demokrasi ve Milli Birlik Günü de resmi tatil olan bir gündür

​​​​Facebook Sayfasmiz takip edin
​​Kaderimsin instegram
TikTok sayfamizdan bizi takip edin
​​Sayfamizi twitter Takip edebilirsiniz​​

Yukari Cik